naše farma Bláto

O farmě Bláto

Vize rodinné Farmy Bláto se začala formovat již v roce 1998, kdy jsme jako mladí nadšenci, já ještě jako student Akademie výtvarných umění, Kačka jako absolventka zemědělské školy, podnikli cestu z města Prahy, rovnou do malé vísky na Kutnohorsku Žíšova. Městské tempo a všudypřítomný hon za domnělým úspěchem, zakončený kulturním zážitkem v nákupním košíku v supermarketu, se stal pro nás zcela nestravitelný. S mladickým nadšením jsme se vrhli do rekonstrukce zchátralého mlýna a rybníka. Zcela jsme propadli rytmu přírody a životu na venkově. Pohádka nebyla a není tak růžová, ale to by nebylo o naší Farmě Bláto.

V našem pět a půl hektarovém rybníce chováme zejména vánoční kapry, amury, candáty a štiky. Malou obsádkou a pravidelnou kontrolou zooplanktonu, se snažíme zajistit rybám maximální množství přirozené potravy, která se potom odráží ve výborné kvalitě a chuti masa s minimálním množství podkožního tuku.
Od roku 2012 jsme rozšířili naši zemědělskou činnost do nedaleké obce Bláto, kde jsme začali rekonstruovat bývalý areál JZD. Hospodaření na statku jsme zaměřili na pastvinářské zemědělství s mléčnou produkcí. Chováme krávy Brown Swiss a Jersey. Na farmě také chováme stádo koz Anglonubijských, Hnědých i kříženek. Můžete u nás potkat i ovce, osly, všemožnou drůbež a Daňky.

Našim zvířatům se věnujeme s lázeňskou péčí a oni nám za to oplácejí výborným kvalitním mlékem z pastvy. Takové mléko je zdraví prospěšné, obsahuje zvýšený podíl vitamínů a omega 3 mastných kyselin.
Naše krávy jsou pasené jen na jetelotravním a lučním porostu. V kravínu jsou krmeny pouze senem a jádrem. Na naší farmě je zcela zakázáno krmit mléčný dobytek siláží či senáží.

Není pro nás důležitá kvantita, ale kvalita mléka a zdraví našich zvířat.
Z takto kvalitního mléka vyrábíme podle několik set let starých receptur tvrdé a polotvrdé zrající sýry s Alpskou kulturou. O sýry se po několik měsíců staráme ve zracích místnostech v útrobách kamenného statku.

Než se dostane sýr na Váš stůl, projde až stokrát naší rukou. Každodenní péče se nakonec odráží v neskutečný gurmánský zážitek.
Na našem statku vyrábíme také další mléčné produkty, jako je například jogurt, tvaroh, kefír, ricottu, acidofilní mléko, máslo a čerstvý sýr.