Produkty z naší farmy

Zrající horské sýry

Zrající horské sýry vyrábíme dle starých receptur z oblastí Jižního Tyrolska, Švýcarska a Francie. Vyrábíme polotvrdé sýry Mlynář (Alpkase) zralý 3-5 měsíců, sýr starý Mlynář více jak 6 měsíců, tvrdé sýry Vidlák (Bergkase) zralý více jak 6 měsíců, polotvrdý sýr Exkluziv (Alpkase s příchutí, např. pepř, chilli, medvědí česnek, atd.), zralý více jak 3 měsíce. V naší nabídce najdete i sýr Holanďan s příchutí či bez příchutě, který zraje pod ochranným nátěrem a udržuje si větší vlhkost a sýr je tak méně vysušený a více vláčný.

Zrající sýry Vidlák
Sýr Halloumi

Halloumi sýr

Halloumi je polotvrdý sýr, u nás převážně známý jako dovozové zboží z Kypru. Na rozdíl od těchto receptur, které obvykle kombinují kravské/kozí/ovčí mléko do jednoho produktu, je naše Halloumi vyrobeno pouze z kravského mléka a svou kvalitou a chutí převyšuje dovážené sýry v supermarketech. Barvou a konzistencí připomíná mozzarellu nebo jadel, má lehce slanou chuť a paří se v horké syrovátce, takže má delší trvanlivost než čerstvé sýry. Protože se při zahřívání neroztéká, používá se hlavně k tepelné úpravě na grilu.  Prodává se v půlkulatých bochnících o váze 300 až 350 gramů.

Čerstvé sýry

Čerstvé sýry Farmy Bláto vyrábíme v několika variacích – přírodní, s česnekem, s pepřem, či sušenými rajčaty či italským kořením.  Čerstvé sýry také nakládáme do pikantního koření a oleje. Hodí se do zeleninových salátů i jen tak k vínu či pivu. Díky unikátnímu mléku z pastvy, naše čerstvé sýry nelze zaměnit. Dobrou chuť.

Čerstvé sýry
Zmrzlina

Zmrzka z Bláta

Poctivou řemeslnou zmrzlinu vyrábíme přímo na statku z přírodních surovin bez chemických přípravků a polotovarů již několik sezón. Pro velkou oblíbenost ji máme nově v sortimentu již celoročně. Při výrobě zmrzlin již není zcela běžné pracovat s čerstvým mlékem, smetanou a vejci, a proto se s touto chutí možná u nás setkáte poprvé. Doufáme, že Vás mile překvapí. Při výrobě nám pomáhá italský stroj od firmy Brava, který s velkou oblibou používají zmrzlináři z celého světa.

Mléčné výrobky

Jogurty vyrábíme z plnotučného mléka od našich krav z volného chovu na pastvinách, jen za pomocí termofilní kultury bez dalších přídavků. Vyrábíme také zakysané mléčné výrobky jako je kefír, které jsou zdrojem mnoha prospěšných živin. Dalším naším výrobkem je sladká pochoutka Termík, kterou vyrábíme z čerstvého plnotučného tvarohu, domácího pudinku, vajec od našich slepic z volného chovu a belgické čokolády.

Mléčné výrobky
Mléko z pastvy

Mléko

Mléko z pastvy, nebo zimní senné mléko. Naše krávy a kozy chováme ve volném chovu s celoročním přístupem na pastviny, a to je zejména u krav v dnešní intenzivní době vzácností. V létě je na loukách dostatek kvalitních živin a takové mléko vyniká až několikanásobným obsahem vitamínů, nenasycených mastných kyselin a karotenů než u krav chovaných ve stáji. Naše barva mléka se proto celoročně mění a není stále stejná. Mléko je plnotučné a tučnost se pohybuje kolem 4%.

Partnerské prodejny

Naše produkty můžete také zakoupit na prodejnách našich obchodních partnerů.

Praha

Masna Kozí – MADE Group a.s
Kozí 9, Praha 1
www.masnakozi.cz
po – pá: 8:30 – 20:00, So: 9:00 – 15:00

Plný špajz
Bělehradská 679/94, Praha 2
www.plnyspajz.cz
po – pá: 7:30 – 21:00, so 9:00 – 18:00

MARKES lahůdky
Branická 215/75, Praha 4
www.facebook.com/Branické-Lahůdkářství-166764446696631/
po – pá: 8:30 – 18:00

Pečivo Šmeralka
Šmeralova 8, Praha 7
www.facebook.com/smeralka/

U Olivera Holešovice
Jankovcova 1596/14a, Praha 7
www.uolivera.cz
po – pá 8:00 – 18:00, so 8:00 – 13:00

Bob’s BBQ
Sokolovská 99/101, Praha 8
www.facebook.com/pg/kminibistro/

Obchod U Olivera
Chlebovická 824/18, Praha 9
www.uolivera.cz
po – pá 9:00 – 19:00, so: 8:00 – 13:00

Victoria Delikatesy
Přátelství 243/28, Praha-Uhříněves
po – pá: 9:00 – 21:00

Plzeň

Krašovická sýrárna
OD CENTRUM, Masarykova 75, Plzeň
Po-Pá: 9-18h

Příbram

Náš Grunt Příbram
Dlouhá 142, Příbram,
www.nasgrunt.cz/prodejna-139-6-pribram.html
po – pá: 7:00 – 17:00, so: 8:00 – 12:00

Bohdaneč

Agnes – zelená Bohdaneč
Bohdaneč 140, 285 25 Bohdaneč,
www.agnesprodukty.cz

Jak a kde ochutnat

Naše vybrané produkty jsou rovněž součástí mnoha jídelních menu.
Ochutnat je můžete na následujících adresách našich partnerů z řad hotelů, restaurací, vinoték a cateringových společností.

Praha

Alcron Restaurant Radisson Blu
Štěpánská 40/623, Praha 1 
www.alcron.cz

La Degustation Bohême Bourgeoise
Haštalská 18, Praha 1 
www.ladegustation.cz

ROESEL – beer & cake
Mostecká 20, Praha 1,
www.facebook.com/roesel.beer.cake

Cafe Lounge
Plaská 615/8, Praha 5 
www.cafe-lounge.cz

Refresh Food Point
V Šáreckém údolí 764/1,  Praha 6 
refreshfoodpoint.cz
po – ne: 11:00 – 22:00

Krystal Bistro
Sokolovská 101/99, Praha 8
po – ne: 11:00 – 15:00, 17:00 – 23:00

Vinárna VELTLIN
Křižíkova 488/115, Praha 8 
www.veltlin.cz
po – so: 17:00 – 23:00

Nové Město nad Metují

Pinot Noir 
28. října 228, Nové Město nad Metují 
www.facebook.com/PinotNoirnm
po – pá: 10:00 – 13.00, 14:00 – 19:00
so: 14:00 – 19:00

Malešov

Přátelský pivovar Malešov
Malešov 56
www.pivovarmalesov.cz

Zrající sýry z farmy Bláto

Unikátnost sýrů švýcarského typu je v tom, že zrají pod přirozeně vznikající kůrkou. Každý den se sýry musí ručně ošetřovat a tím se kůrka na sýrech tvoří. Mají intenzivní kořeněnou chuť, která vzniká typickými sýrařskými kulturami a použitím vysoce kvalitního mléka s přirozenou tučností. My na Farmě Bláto necháváme mléku přirozenou tučnost, která se během roku mění. Chuťové látky jsou právě vázané na tuk v mléce. V průmyslově vyráběných sýrech je stále stejná, standardní – mléko odtuční a pak přidají přesné množství tuku. U nás je pokaždé sýr jiný originál.

Zrající horské sýry

Recept na grilované halloumi

Gril nebo grilovací pánev rozpálíme, potřeme jemně olivovým olejem, sýr nakrájíme na 0,5 cm plátky a ogrilujeme z obou stran cca 2 minuty. Rukolu omyjeme, osušíme, zakápneme citronovou šťávou, olivovým olejem a promícháme. Rozdělíme ji na talíře, poklademe grilovaným sýrem a doplníme pokrájenými cherry rajčaty.

Ricotta a Ricotta Salata

Jedním z unikátních výrobků farmy Bláto je i sýr ricotta. Ricotta se vyrábí ze syrovátky, chuť Ricotty je mléčná svěží. Vyznačuje se měkkou a zrnitou konzistencí. Ricotta je čerstvý sýr s mnohostranným využitím a s nepřehlédnutelnými nutričními vlastnostmi. Právě proto je ideální stravou také pro ty, kteří potřebují dodržovat nízkokalorické diety. Je bohatá na kvalitní bílkoviny. Obsahuje vápník, který se snadno vstřebává, vitaminy B1, B2, B3 a A, ale i významné množství minerálních solí, sodík, draslík a fosfor. Obsahuje nízké množství tuků a kalorií. Ricottu je možné konzumovat ve studené i tepelně upravené variantě, naslano i nasladko.

A2 mléko

Kvalita a složení mléka je úzce spojena se zdravotním stavem a výživou zvířat. Na Farmě Bláto tak dáváme přednost tomu, že jsou zvířata celoročně pasena a mají co nejlepší krmiva v podobě luskovinoobilných směsí, které jim sami vyrábíme na našich polích.

Co už je ale méně známo, že složení mléka je dáno genetikou zvířat, které se u různých plemen liší. Naše plemeno Brown Swiss má tu výhodu, že dokáže produkovat tzv. A2 mléko. Jeho konzumace může přinášet úlevu lidem, kteří mají jinak s běžným mlékem problémy. A proč tomu tak je? Jednou z nejdůležitějších složek každého mléka jsou mléčné bílkoviny – syrovátka a kasein. Naše stádo šlechtíme tak, že mléko obsahuje převážně A2 β-kasein, který je původní variantou a je zastoupen v mateřském mléku savců a v mléku kozím. Ukazuje se, že je lépe stravitelné a mohou jej konzumovat i lidé s intolerancí na mléko.

Krávy z farmy Bláto

A2 mléko

Kvalita a složení mléka je úzce spojena se zdravotním stavem a výživou zvířat. Na Farmě Bláto tak dáváme přednost tomu, že jsou zvířata celoročně pasena a mají co nejlepší krmiva v podobě luskovinoobilných směsí, které jim sami vyrábíme na našich polích.

Co už je ale méně známo, že složení mléka je dáno genetikou zvířat, které se u různých plemen liší. Naše plemeno Brown Swiss má tu výhodu, že dokáže produkovat tzv. A2 mléko. Jeho konzumace může přinášet úlevu lidem, kteří mají jinak s běžným mlékem problémy. A proč tomu tak je? Jednou z nejdůležitějších složek každého mléka jsou mléčné bílkoviny – syrovátka a kasein. Naše stádo šlechtíme tak, že mléko obsahuje převážně A2 β-kasein, který je původní variantou a je zastoupen v mateřském mléku savců a v mléku kozím. Ukazuje se, že je lépe stravitelné a mohou jej konzumovat i lidé s intolerancí na mléko.

Kefírové mléko